måndag 22 november 2010

Tjejmat

Värst vad det var stillsamt på den här bloggen, kan man tycka. Jo, för jag har börjat gå på pulverdiet. Inte vidare likt mig, kan man vidare tycka. Jag håller med, och kanske skriver jag lite mer om just det en annan dag. För nu ska jag skriva ner vad jag lagade till en tjejmiddag hemma hos mig i lördags!

Lax (fast egentligen var det regnbåge) med philadelphiafyllning
8 port

8 portionsbitar lax (eller regnbåge)
200 g philadelphiaost
6-8 soltorkade tomater
en kruka basilika
salt och svartpeppar

Blötlägg tomaterna i hett vatten i ca 20 minuter, och krama sedan ur dem. Blötläggningsvattnet kan du spara till risotton nedan. (Använder du tomater i olja, så låt dem bara rinna av och använd gärna lite av tomatoljan när du steker löken till risotton.) Finhacka tomater och basilika och blanda med philadelphia, salt och peppar. Lägg fisken i en smord ugnsform, skär en skåra uppepå varje fiskbit och fyll med oströran. Kör i ugnen, 200 grader i 15-20 minuter.

Saffransrisotto à la Annica
8 port

1/2 purjo, finstrimlad
1 finhackad mild röd chili
olivolja
4,5 dl vitt vin
1/2 pkt saffran
6 dl avorioris
11 dl kycklingbuljong + ev tomatblötläggningsvatten, se ovan
rivet skal av 1/2 citron
30 g smör
1,5 dl riven parmesan
ev salt och vitpeppar

Fräs purjo och chili mjuka i olivolja ien gryta utan att de tar färg. Tillsätt vin och saffran och låt koka upp. Häll i riset, och koka under omrörning tills vätskan har sugits upp. Häll sedan i ett par slevar buljong åt gången, koka försiktigt under omrörning tills vätskan kokat in, och upprepa tills buljongen gått åt och riset sammanlagt har kokat ca 20 min. Tag grytan från värmen och riv i citronskalet. Rör i smör, och när det har smält, parmesan. Servera direkt, gärna med extra parmesan.

Chokladfondant, se här.

Hallonglass

3 dl gammeldags mjölk, eller 3%
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1 tsk gelatinpulver eller 1 blötlagt gelatinblad
5 äggulor
1,5 dl råsocker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
250 g frysta hallon
0,5 dl råsocker
1 tsk hallonvinäger

Koka upp mjölk, grädde och honung. Rör sedan i gelatinpulvret eller det urkramade gelatinbladet. Under tiden som mjölkblandningen kokar upp, vispa äggulorna med råsocker och vaniljpulver ljust och luftigt. Häll en del av den varma mjölkblandningen över äggvispet under fortsatt vispning, och häll sedan alltihop tillbaka i kastrullen. Fortsätt vispa och värm (ev över vattenbad, men jag kör direkt på plattan) tills smeten tjocknar.

Koka ihop hallon och råsocker till en sylt. Passera sedan genom en sil, så att såsen blir slät. Kyl glass-smet och sås över natten.

Kör glass-smeten tillsammans med halloncoulisen i glassmaskin. För över den i lämplig burk eller bunke. Frys några timmar.

torsdag 4 november 2010

Pumpamarmelad


Marmelad-dags igen! På Älska Mat-mässan häromveckan smakade jag en väldigt god pumpa- och äppelmarmelad med kanel, och i kylen låg en liten pumpa som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra av. Dessutom har det stått en bunke med äpplen som jag plockat i Alnarps-parken på köksbänken rätt länge, och trots att de började se lite ledsna ut, och dessutom hade varit gratis, så ville jag hellre göra något av dem än att bara slänga dem. Häpp - marmelad!

Pumpa- och äpplemarmelad med kanel
nästan 2 honungsburkar

400 g pumpakött
400 g äpple, skalad och urkärnad vikt
1 bit kanelstång
1 dl vatten
400 g (rå)socker
1,5 tsk röd melatin (eller ta syltsocker istället)

Dela pumpaköttet och äpplena i små bitar. Koka med vatten och kanelstång under lock tills pumpan är mjuk, kanske 30 minuter. Tillsätt socker, och koka på svag värme i 15 minuter. Blanda melatinet med lite socker, rör ner i grytan och koka 2 minuter till. Häll upp på varma burkar och låt svalna upp och ner.