torsdag 14 april 2011

Tomatsoppa


"Tomatsoppa med pasta" löd beställningen från 5,5-åringen som har fått bestämma mat den här veckan. Jag vill inte äta pasta, men det är ju bara att ta ifrån lite soppa innan man lägger i pastan och låter den koka med de sista minuterna. Kikärter för lite extra matighet och protein, och för att det är gott förstås. Barnen fick quesadillas till, och jag åt två finncrisp med avocado. Tiptop!

Tomatsoppa med basilika och kikärter
3-4 port

en liten gul lök
en stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (Mutti förslagsvis)
1,5 burk vatten
3 torkade tomater
1 msk lantbuljongpulver
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk honung
en näve basilikablad
salt och svartpeppar
3 dl kokta kikärter
pasta om man vill

Hacka lök och vitlök, fräs på medelvärme i olja tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt hackade torkade tomater, burktomater, vatten, buljong, vinäger och oregano. Låt koka under lock 10 minuter. Tillsätt honung och basilika, och stavmixa soppan. Smaka av med salt och peppar, balansera sötman och syran med ev mer honung eller kanske några droppar vinäger. Häll i kikärterna och låt allt bli varmt. Vill man ha pasta, så tillsätt den och låt koka tills den är klar. Servera med en klick tjockyoghurt eller creme fraiche.

måndag 4 april 2011

Kirskål x 2

Nu pågår den unika och korta period då jag betraktar kirskålen som en tillgång i trädgården. Den tittar upp med små späda blad, ett här och ett där, och eftersom det är långt tills man kan börja skörda annat ätbart (ok, nässlorna kanske börjar komma) så kan jag gå där och plocka några deciliter och känna att odlingssäsongen äntligen är igång. Sedan säger det "pang", och rabatterna är täckta med en grön massa, och jorden är full av vita svårrensade rötter... Men nu! Oj, så trevliga de är, de små bladen! Plocka de som fortfarande är blanka, de är färskast.

Jag lagade ett grönsaksfräs på morot, zucchini, purjo och vitlök som fick fräsa i smör tills allt var mjukt. Sista minuterna fick ett par nävar späda kirskålsskott åka med. Till detta, längst bak i bild, lagade jag kycklingfiléer som jag tillagade och piffade så här:

Kycklingfilé med bacon-senap-kirskålsvinägrett
4 port

3 stora kycklingfiléer
salt och svartpeppar
smör att steka i
1 pkt bacon
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad späd kirskål
1 msk rödvinsvinäger
2 msk kallpressad rapsolja
salt och svartpeppar

Bryn kycklingfiléerna i smör ett par minuter på varje sida. Låt dem sedan gå klara i ugn, 200 grader. Det tar ca 15 min för riktigt stora filéer. Skiva filéerna och lägg upp på ett fat. Strimla och stek baconet, och blanda det sedan med senap, kirskål, vinäger och rapsolja. Salta och svartpeppra. Skeda vinägretten över kycklingen. Mums, tyckte till och med köttskeptiske 5,5-åringen! Här är en annan gammal kirskålsfavorit, testa gärna den också!

lördag 2 april 2011

Hjortstek med nypon- och berberischutney


När jag fyllde år för en månad sedan fick jag en väldig massa bra saker - matberedare, stavmixer, wii fit och Kulinara-skålar. Allt detta fanns på min önskelista, så särskilt överraskande var det ju förstås inte. Vad som däremot kom som en total överraskning var när jag kom tillbaka till jobbet på måndagen och förärades en hjortstek av kollegan C. Uppfödd i eget hägn tror jag till och med att den var, om jag förstod saken rätt. Vilken grej! Dags att sparka liv i den här halvt avsomnade bloggen igen, alltså!

Själva steken ville jag inte konstla till alltför mycket, så den brynte jag bara på, i smör förstås, och så fick den gå klart i ugnen i 125 grader, 2 timmar tog det tills innertemperaturen var 70 grader. Sedan gjorde jag en enkel gräddsås på skyn och en liten skvätt rödvin, och så ugnsbakade rotsaker till. Vad som däremot blev dagens special-hittepå var en nypon- och berberischutney, som jag tänkte kunde piffa till anrättningen lite. Den blev mustig och ganska syrlig, och blev ett kul tillbehör till köttet. Jag är väldigt glad att jag inte konstlade till själva steken, för det behövdes minsann inte. Den blev fantastiskt mör med fin köttsmak.

Receptet på chutneyn kommer här:

Nypon- och berberischutney
2 små burkar

75 g torkade nypon
75 g torkade berberisbär (Zereshk, om du letar i mellanösternbutiker. Jag har köpt mina på Willys.)
2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
0,75 dl råsocker
1 stjärnanis

Blötlägg nypon och berberis i vatten och äppelcidervinäger i en timme. Blanda sedan ner råsocker och stjärnanis och koka på svag värme under lock i en timme.