torsdag 4 november 2010

Pumpamarmelad


Marmelad-dags igen! På Älska Mat-mässan häromveckan smakade jag en väldigt god pumpa- och äppelmarmelad med kanel, och i kylen låg en liten pumpa som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra av. Dessutom har det stått en bunke med äpplen som jag plockat i Alnarps-parken på köksbänken rätt länge, och trots att de började se lite ledsna ut, och dessutom hade varit gratis, så ville jag hellre göra något av dem än att bara slänga dem. Häpp - marmelad!

Pumpa- och äpplemarmelad med kanel
nästan 2 honungsburkar

400 g pumpakött
400 g äpple, skalad och urkärnad vikt
1 bit kanelstång
1 dl vatten
400 g (rå)socker
1,5 tsk röd melatin (eller ta syltsocker istället)

Dela pumpaköttet och äpplena i små bitar. Koka med vatten och kanelstång under lock tills pumpan är mjuk, kanske 30 minuter. Tillsätt socker, och koka på svag värme i 15 minuter. Blanda melatinet med lite socker, rör ner i grytan och koka 2 minuter till. Häll upp på varma burkar och låt svalna upp och ner.

5 kommentarer:

 1. Går det med vilken pumpa som helst??

  SvaraRadera
 2. Etta: Tja, säg det... jag använde hokkaidopumpa. Skulle tro att det funkar fint med andra sorter också!

  Tina: Vad kul!

  SvaraRadera
 3. ser gott ut. tyvärr äts inte så mycket marmelad här hemma, men kanske gör en liten sats till ostbrickan någon gång. Det är kul att det finns så många olika pumpor att välja på nu!

  SvaraRadera
 4. Torsk på Lax: Nej, tyvärr tycker jag också att det är roligare att koka än att äta marmelad. Så jag tar med en burk till jobbet då och då, det är uppskattat!

  SvaraRadera