söndag 31 oktober 2010

Busgod chokladglass


Halloween... firar vi det egentligen? Jag säger nja, det har väl kommit för att stanna, men är ändå inget vi lägger så mycket krut på här hemma. Barnen gillar konceptet, förstås, så lite räliga djur kröp omkring på middagsbordet...

Chokladglass med balsamvinäger har jag testat förut, och den här gången blev det en annan variant, med kanel och kardemumma. Busgott!

Kryddig chokladglass med balsamvinäger

2 msk balsamvinäger (jag använder en dyrare variant till glass, Saltå Kvarns Gran Riserva)
2 msk ljust muscovadosocker
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
2 msk kakao
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
5 äggulor
1 1/2 dl råsocker
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk gelatinpulver (eller 1 blötlagt gelatinblad)

Koka ihop balsamvinäger och muscovadosocker till en sirapsliknande konsistens. Tillsätt vispgrädde, mjölk, kakao (sikta i för att undvika klumpar), kanel och kardemumma (sikta dem också) och låt blandningen koka upp. Rör i gelatinpulvret och låt det smälta. Vispa ihop äggulor, råsocker och vaniljpulver tills det är vitt och pösigt. Häll över en del av gräddblandningen under vispning, och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud tills det tjocknar (inte koka). Kyl smeten över natten och kör sedan i glassmaskin. Lägg över smeten i en kyld form eller burk, och frys några timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar