söndag 10 oktober 2010

Ljuvliga lammfärsdolmar


Det här blev bra. Riktigt bra. Kanel och citron är fina smaksättare till lammfärs, särskilt i kombination med fetaost. Och så chili och rosépeppar för lite sting. Och savoykål för att den är så vacker. Ja, ni fattar...

Lammfärsdolmar med kanel och fetaost
4 port

1 savoykålshuvud
1 stor schalottenlök
1 msk smör
1 dl matvete
1 tsk kanel
1,5 tsk rosépeppar
rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl finhackad persilja
1 liten chilifrukt
400 lammfärs
1 ägg
salt, svartpeppar
1 pkt fetaost, 200 g
5 tomater
4 sardellfiléer
olivolja till formen

Skär av 8-12 blad på savoykålhuvudet. Förväll dem några i taget 1-2 minuter i kokande vatten. Låt rinna av.

Finhacka schalottenlöken och stek den på svag värme i smör tills den mjuknar. Låt svalna. Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet och låt den svalna.

Blanda lök och matvete med kryddor, citronskal, persilja, finhackad chili, lammfärs och ägg. Krydda med salt och svartpeppar. Dela fetaosten i lika många stavar som du har kålblad.

Grovhacka tomaterna och koka ihop dem till en sås tillsammans med finhackade sardeller. Salta ev lite.

Skär bort den grova bladnerven på savoykålbladen (inte ända upp) och lägg på en klick färs och en bit fetaost. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i en ugnsform smord med olivolja. Skeda över tomatsåsen. Sätt in i ugn, 225 grader i 30-35 min. Servera med exempelvis klyftpotatis.

2 kommentarer:

  1. Kåldolmar är gott, jag gjorde vegetariska härom dagen.

    SvaraRadera
  2. Visst är det gott - lite pyssligt, men väl värt besväret!

    SvaraRadera