torsdag 14 oktober 2010

En långlagad gris till


Idag var det dags för ett långkok igen. Gris och tomat, "som vanligt", och dessutom en tärnad kålrot som passade jättefint in i sällskapet. Det behövdes lite piff på slutet, så då toppade jag med ett smörstekt fräs av enbär och apelsinskal.

På Citygross häromveckan hittade jag durra, ett litet gryn som presenterades som ett "spännande alternativ till couscous och quinoa", ungefär. Maken gav ifrån sig ett uppgivet läte när han läste det - "Behövs det verkligen ett alternativ till quinoa?" undrade han. Hehe, sådär tänker inte jag när jag hittar nya grejer, jag läste nog bara "spännande", och så fick den åka med hem... Jag kokade den 25 minuter, enligt förpackningens instruktioner. Då hade grynen fortfarande en liten kärna, men kanske är det så det ska vara? Smaken var helt ok i allafall, jag tror att de skulle funka ännu bättre i en sallad.

Långlagad gryta på gris med tomat och kålrot
6-8 port

3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
smör att steka i
1 kålrot
1,2 kg skinkstek
salt
2 små gula chili (jag har en rikbärande planta 'Hot orange' i köksfönstret, så nu hamnar det chili i det mesta
1 burk tomater, jag använde Muttis finkrossade
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
8 enbär
rivet skal av en apelsin
liten klick smör

Skala och dela löken, och skär den i tunna skivor. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i mindre bitar. Stek lök och vitlök på mellansvag värme i en ugnsfast gryta tills de mjuknar och får lite färg. Kör i tärnad kålrot och hackad chili mot slutet. Salta köttet runtom, och lägg det i grytan. Häll på tomater. Sätt in grytan i ugnen, 125 grader i 3 timmar. Ta sedan ut grytan, vänd på köttet och tillsätt lagerblad och timjan. Sätt in i ugnen ytterligare 1,5 timme. Ta upp köttet och dela det i mindre bitar. Det är så mört att du kan göra det med två gafflar. Mortla enbären grovt, och stek tillsammans med apelsinskal i smör i ett par minuter. Toppa grytan med fräset. Servera med... tja, ris kanske ;-)?

1 kommentar:

  1. mums, underbara smakkombinationer! älskar långkok på fläskkött, det gör sig så sjukt bra under långsam tillagning!

    SvaraRadera