söndag 20 juni 2010

Fläskkarré i försommargrönska

Långkok är fint. Defitivt det bästa sättet att behandla ett stycke fläskkarré på, tycker jag. Vintermat egentligen, men det här är en somrig variant med tomater och färska örter. Det låter kanske lätt makabert, men jag fick inspirationen till den här rätten av ett gäng halvsorgliga tomater som låg i en skål och bönade och bad att få bli uppätna. Örter har jag i trädgården, och det är nu de är som bäst, innan de går i blom. Fast de går att använda då också, förresten. Så här gjorde jag:

Ett kilo fläskkarré ploppades ner i en emaljerad stekgryta, och så strödde jag över örtsalt runtom. Runtomkring hamnade grovt skurna tomater, en röd och en gul lök, några vitlöksklyftor, två lagerblad, och ca en dl färska örtkryddor (timjan, mejram, oregano och persilja). Sist 2 dl vitt vin, och sedan locket på och in i ugnen på 100 grader. Japp, bara 100 grader. Den ska stå där i 8 timmar nämligen, så det gäller att starta på förmiddagen.


Under tiden grytan står i ugnen hinner man med en hel del annat. Storstädning, för min del. Dessutom tog jag mig an spritning av de fina borlottibönor som kom med Mossagårdslådan i veckan. Man får passa på att titta ordentligt på dem medan man skalar, för efter kokningen är det fina mönstret borta.


När jag 8 timmar senare tog grytan ur ugnen, såg den ut så här. Ni fattar hur gott den luktade, eller hur? Jag plockade bort det mesta av örterna (pinnarna är ju inte så kul att ha kvar), lyfte ur köttet, och mixade sedan såsen.


Efter mixning ser såsen ut så här. Fin smak, men den behöver reduceras lite på spisen. Jag passade på att koka bönorna i såsen samtidigt. Det tog ca 45 minuter, hälften av tiden hade jag locket av och hälften på, för att få såsen lagom reducerad. Dessutom hade jag i en matsked rödvinsvinäger som fick koka med såsen, smaken blir lite murrig och platt av den långa tiden i ugnen annars.


Medan såsen kokar sönderdelade jag köttet. Det är en lätt match, det är supermört efter den långa tillagningen. Jag tar bort det mesta av fettet inuti köttbiten, tycker inte att det är så gott.


Kolla vilken kötthög! Det blir lätt ett par smakbitar medan man håller på... Jag skar köttet i mindre bitar, och vände sedan ner det i såsen.


En liten ruska till av örterna som var med i koket från början, hackade jag och vände ner till slut. Det blir fint, och gör mycket för smaken. Salta om det behövs, och svartpeppra.


Sedan är det dags att servera hela härligheten. Jag snålar på kolhydraterna, och kokade färsk strimlad vitkål några minuter till mig själv - det blev riktigt gott (och somrigt) till. Övriga familjen fick pasta, och verkade tycka att det funkade fint. Rött vin i glaset - det är ju faktiskt lördag!

1 kommentar: