måndag 30 maj 2011
Äntligen sommarkål
söndag 29 maj 2011
Supergröt!
- Det finns så mycket fler slags gryn än havre. Råg, dinkel och bovete, för att bara nämna några. Blanda gärna, och varför inte ha i lite havrekli eller kanske vetegroddar också?!
- Det är supergott, och du får lite mer "tugg" i gröten, om du kvällen innan blötlägger en eller ett par matskedar rågkross, eller kanske fyrkornskross (Saltå kvarn, tex) och låter koka med.
- Den "vanliga" lingonsylten har två funktioner - att söta och att kyla ner gröten till lämplig ättemperatur. För att söta gröten klipper jag istället ner ett torkat fikon och låter koka med. Gillar man inte fikon (fast det passar otroligt bra i gröt!) så testa t ex med torkad aprikos.
- Den nedkylande effekten som man får av sylt får jag genom att lägga en näve frusna bär i tallriken (på bilden krusbär, men hallon och blåbär är förstås också supergott). När man sedan häller på den varma gröten och rör om så tinar bären snabbt.
- När gröten kokat klart, knäck ner ett ägg och rör runt över svag värme tills det börjar koagulera. Du känner ingen äggsmak i gröten, men det lilla proteintillskottet gör gröten mycket mer mättande och snällare mot blodsockerkurvan.
- Till sist, strö över lite smarriga frön - pumpa, solros, eller hampafrön som på bilden. Nyttigt och gott. Och till sist - mjölk av det slag du föredrar!
Sötpotatis, lax och broccolipesto
måndag 2 maj 2011
Hirs-typ-tabbouleh
Havre och sötpotatis
Jag har fallit ur bloggandet en smula. Synd, för jag lagar en massa god mat om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Som det här till exempel, grillad kyckling med en sjukt god havre- och sötpotatissallad, eller vad man ska kalla det. Jag är kinkig med mina kolhydrater, har gjort slut med pasta och ris för gott tror jag. Matvete sägs vara ett bra alternativ, men har man raffinerat till en produkt ner till 12 minuters koktid så tror jag inte att det är så långsamma kolhydrater längre. Så mycket bättre då med Saltå Kvarns hela havre, som man först blötlägger i 3 timmar, sedan rostar i ugnen 1-2 timmar för att slutligen koka 10 min och eftersvälla en timme till. Det tar sin tid, men tjena vad bra det blir. Perfekt mjuktuggig konsistens, precis i min smak. Sedan vill jag inte sätta i mig några jättemängder per portion av den här havren heller, utan blandar gärna upp dem med en massa stekta grönsaker, som här - sötpotatis, zucchini, soltorkade tomater och lök. Busgott. Såsen? Minns inte, men förmodligen turkyoghurt, majjo och en driva gräslök.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)