söndag 29 maj 2011

Supergröt!

Idag tänker jag dela med mig av några ursmarta tips som gör frukostgröten såväl godare som nyttigare än den "vanliga" havregrynsgröten med lingonsylt. Nu kör vi:
- Det finns så mycket fler slags gryn än havre. Råg, dinkel och bovete, för att bara nämna några. Blanda gärna, och varför inte ha i lite havrekli eller kanske vetegroddar också?!
- Det är supergott, och du får lite mer "tugg" i gröten, om du kvällen innan blötlägger en eller ett par matskedar rågkross, eller kanske fyrkornskross (Saltå kvarn, tex) och låter koka med.
- Den "vanliga" lingonsylten har två funktioner - att söta och att kyla ner gröten till lämplig ättemperatur. För att söta gröten klipper jag istället ner ett torkat fikon och låter koka med. Gillar man inte fikon (fast det passar otroligt bra i gröt!) så testa t ex med torkad aprikos.
- Den nedkylande effekten som man får av sylt får jag genom att lägga en näve frusna bär i tallriken (på bilden krusbär, men hallon och blåbär är förstås också supergott). När man sedan häller på den varma gröten och rör om så tinar bären snabbt.
- När gröten kokat klart, knäck ner ett ägg och rör runt över svag värme tills det börjar koagulera. Du känner ingen äggsmak i gröten, men det lilla proteintillskottet gör gröten mycket mer mättande och snällare mot blodsockerkurvan.
- Till sist, strö över lite smarriga frön - pumpa, solros, eller hampafrön som på bilden. Nyttigt och gott. Och till sist - mjölk av det slag du föredrar!

2 kommentarer:

  1. Hm, får nog tänka om. Gillar ju inte gröt. Fast dina tips låter så goda att jag måste prova! Ännu något att se fram emot :-)

    SvaraRadera
  2. Kanske om vi kallar det för något annat än gröt? Gryn-och-bär-kollijox?

    SvaraRadera