lördag 2 april 2011

Hjortstek med nypon- och berberischutney


När jag fyllde år för en månad sedan fick jag en väldig massa bra saker - matberedare, stavmixer, wii fit och Kulinara-skålar. Allt detta fanns på min önskelista, så särskilt överraskande var det ju förstås inte. Vad som däremot kom som en total överraskning var när jag kom tillbaka till jobbet på måndagen och förärades en hjortstek av kollegan C. Uppfödd i eget hägn tror jag till och med att den var, om jag förstod saken rätt. Vilken grej! Dags att sparka liv i den här halvt avsomnade bloggen igen, alltså!

Själva steken ville jag inte konstla till alltför mycket, så den brynte jag bara på, i smör förstås, och så fick den gå klart i ugnen i 125 grader, 2 timmar tog det tills innertemperaturen var 70 grader. Sedan gjorde jag en enkel gräddsås på skyn och en liten skvätt rödvin, och så ugnsbakade rotsaker till. Vad som däremot blev dagens special-hittepå var en nypon- och berberischutney, som jag tänkte kunde piffa till anrättningen lite. Den blev mustig och ganska syrlig, och blev ett kul tillbehör till köttet. Jag är väldigt glad att jag inte konstlade till själva steken, för det behövdes minsann inte. Den blev fantastiskt mör med fin köttsmak.

Receptet på chutneyn kommer här:

Nypon- och berberischutney
2 små burkar

75 g torkade nypon
75 g torkade berberisbär (Zereshk, om du letar i mellanösternbutiker. Jag har köpt mina på Willys.)
2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
0,75 dl råsocker
1 stjärnanis

Blötlägg nypon och berberis i vatten och äppelcidervinäger i en timme. Blanda sedan ner råsocker och stjärnanis och koka på svag värme under lock i en timme.

1 kommentar: