torsdag 13 januari 2011

Frukost

På vintern tycker jag att en varm gröt är den optimala frukosten. Man kan förstås göra den på bara havregryn, men jag tycker att det är gott med lite mjukt "tugg" i också. Dessutom finns det ju andra flingor än havre - råg, dinkel och bovete för att bara nämna några. Tidigare i höst lagade jag ofta Mikkans lowcarb-gröt, med en massa blötlagda frön och nötter i. Hur gott som helst och massor av tugg, men just nu innehåller den lite för många kalorier för mig*. Istället gör jag nu en gröt på någon eller några typer av flingor, lite havrekli, och 1/2 tsk vardera av hela linfrön, psylliumfrön och amarantfrön. Till denna äter jag en "råsylt", också den inspirerad av Mikkan - 3 dl bär mixade med 1 msk agavesirap. En lättsötad, okokt sylt alltså, som jag gör i små satser åt gången på bär från frysen. Just nu äter jag krusbärssylt. Sjukt gott.

Jag har handlat ett par gånger hos Sveriges vänligaste nätbutik - Råvarubutiken i Kivik. De säljer grejer till raw food, något som jag tycker är otroligt inspirerande, även om jag nog aldrig blir hel-raw-foodare själv, eller ens vegetarian. Min senaste beställning innehöll bland annat spirulina-pulver, ni vet den där illgröna superfood-algen. Idag rörde jag ner 1 tsk i ett glas med nypressad apelsinjuice bara för att testa... och visst känns smaken. Det smakar liksom... grönt! Och trevligt - lite vårkänsla på juicen!

*Det här med kaloriräknande känns lite omodernt egentligen, särskilt som jag har varit rätt mycket inne på LCHF-tänket. Men just nu kör jag ju enligt Xtravaganza, och rättar mig efter det helt enkelt, för att gå ner några kilo till. När jag har kommit fram till min målvikt och jämviktsfasen börjar, så ska jag experimentera lite mer med vad för slags kost som funkar för mig att må bra och hålla vikten på.

1 kommentar:

  1. kul kul att du gillar råsylten! jag skall nog också gå åt krusbärshållet nästa gång - har fortf massor i frysen från i somras! :)

    SvaraRadera