tisdag 24 augusti 2010

Kotlett och rotfrukter


Jag tänker fortsätta vidhålla att det bästa sättet att behandla ett stycke helt kött är att ploppa det i en gryta tillsammans med lite andra goda grejer, och låta det gå i ugnen på låg värme några timmar. Den här gången var köttbiten ett kilo urbenad fläskkotlett som fick gosa till sig med tomater och rotfrukter. Jag hade tänkt reducera såsen och kanske ha i lite creme fraiche, men när jag tog ut den ur ugnen och smakade så var den helt enkelt klar. Enklare än så här blir det inte. Knappast godare heller.

Kotlett i tomatsås med rotfrukter
4-6 port

1 kg urbenad fläskkotlett i bit
salt
smör
en liten kålrot
2 palsternackor
1 stor morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater
en liten torkad chipotlechili
2 kvistar rosmarin

Sätt ugnen på 150 grader. Salta köttet och bryn det runtom i smör. Skala och skär rotfrukter och lök i stora bitar, och bryn även dem. Lägg kött och grönsaker i en rymlig gryta som tål ugnsvärme, häll över tomater och tryck ner chilin och rosmarinkvistarna. Ställ in i ugnen och låt koka tills köttet är mjukt och mört, ca 2-2,5 timmar. Ta upp köttet och skiva det, och servera tillsammans med rotfrukterna och tomatsåsen. Ris kan man ha till om man vill, eller kanske matvete eller quinoa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar