tisdag 24 augusti 2010

Ny frasig favorit

Vissa recept är lite för bra för att vara sanna. Fast de ändå är det. Sanna, alltså. Som det här frö-knäcket som jag hittade hos Pytte, och sedan har bakat flera gånger eftersom det är både sjukt gott och löjligt lättbakat. Perfekt för att baka med barnen, och det blir nästan ingen disk alls. Gott att knapra på bara som det är, och dundergott med ost och havtornsmarmelad. Dessutom blir man populär på jobbet om man tar med sig en låda hembakat knäcke!


Frö-knäcke
1 plåt

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor (alt. 1/2 dl pumpafrön + 1/2 dl solros)
1 dl sesamfrön (jag använde oskalade)
1/2 dl linfrö
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl vatten
flingsalt

Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt oljan och vattnet. Rör om till en jämn smet. Den blir väldigt lös, men det är som det ska vara. Låt smeten stå en liten stund (typ tills ugnen blir varm) så sväller den lite, känns det som i allafall. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (som förslagsvis redan ligger på en plåt..) och bred ut den riktigt tunt, ända ut till kanterna. Strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen, 150 grader, drygt en timme. Låt svalna på galler, och bryt sedan i bitar.

1 kommentar:

  1. Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera är ni välkommna. Vänligen Fredrik Larssen
    www.larssens.se

    SvaraRadera