söndag 5 september 2010

Färsbiffar med berberis


Dagens middag fick stående ovationer från 7-åringen, och det hör minsann inte till vanligheterna, så jag är väldigt glad. Sedan är det en fröjd redan från början att laga mat när man har kylen full av nyskördat och närodlat, men det är inte lika kul att äta när barnen knorrar.

På tallriken finns nötfärsbiffar med berberis (recept nedan), svartvinbärsgele, kokta vaxbönor, ugnsrostad rotselleri med timjan och olivolja, bifftomat 'Sunrise', sparrispotatis, och så skogschampinjonsås med portvin i mitten. Ni fattar att det var gott, eller hur?

Färsbiffar med berberis
4 port

2 msk torkade berberisbär (smakar syrligt och trevligt, lite som lingon)
1 dl vatten
1 skiva vitt bröd, ej dagsfärskt (ett korvbröd går också bra...)
1 dl mjölk
600 g nötfärs
1 1/2 tsk salt
vitpeppar
1 msk lökpulver

Lägg berberisbären i blöt i vattnet en stund innan du börjar göra färsen, ett par timmar kanske. Blötlägg smulat bröd i mjölk i ca 10 min. Blanda sedan ner färs, berberis + blötläggningsvatten, salt, peppar och lökpulver. Forma färsen till 8-10 biffar, och stek dem genomstekta i smör, alternativt 3 min på varje sida, och låt gå färdiga i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar