Till fiskgrytan är aioli en höjdare, och idag rostade jag vitlöken en stund i ugnen. Det blir en mildare smak, men galet gott ändå.
Fiskgryta med saffran och tomat
6-8 port
6 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 silverlök
olivolja, en rejäl skvätt
2 msk tomatpuré
1/2 pkt saffran
1 burk körsbärstomater + 1 burk vatten
1/2 dl vitt vin
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fiskfond
1/2 tsk torkad timjan
150 g skärbönor
400 g torskfilé
400 g laxfilé
salt, vitpeppar
Skär potatis, morötter och palsternacka i små tärningar, hacka löken. Fräs dem en stund i olivolja. Tillsätt tomatpuré och saffran, och fräs några minuter till. Häll på tomater, vatten, vitt vin, grädde, fiskfond och timjan, och låt koka i 20 minuter under lock. Dela skärbönorna i mindre bitar, lägg i grytan och koka i ytterligare 10 min. Skär fisken i tärningar, och rör ner dem i grytan. Dra från värmen och låt stå med locket på. Servera med aioli och ett gott bröd.
Aioli med rostad vitlök
3 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 äggula
2 dl rapsolja
vitpeppar
Rosta vitlöksklyftorna med skalet på i ugnen tills de är mjuka. (Jag hade mina inne samtidigt som jag bakade bröd, ca 10 min.) Låt svalna. Ta fram och mät upp ingredienserna i god tid så att de blir rumsvarma. Senapen, vinägern och saltet (och de skalade mosade vitlöksklyftorna när de har svalnat) kan hällas i en bunke, men häll inte i äggulan i förväg. Häll sedan äggulan i bunken och rör om, och tillsätt oljan under konstant vispning, droppvis först, och sedan i en tunn stråle. Smaka av med vitpeppar.
Tack för receptet. Den fiskgrytan måste jag prova!! :-)
SvaraRaderaSanna, vad kul!
SvaraRaderaBlev sugen på ett testa detta recept! Låter helt underbart....
SvaraRaderaMen undrar menar du färska coctailtomater och dela tomater på konserv, eller....?
hela tomater skulle det ju stå....:-)
SvaraRaderaHur mycket vatten ska det vara.....kan jag inte hitta i receptet...
SvaraRaderaOj, det var ju en slump att jag just idag råkade titta lite på besöksstatistiken och såg dina kommentarer, du inser att jag skrev receptet/inlägget för nästan 1,5 år sedan, va ;-)?! Och följdaktligen är det lite svårt att komma ihåg hur mycket vatten jag hade i. Men jag TROR att jag menade en (konserv)burk cocktailtomater + lika mycket vatten, alltså en burk. Tror jag. Testa, smaka dig fram och lycka till!
SvaraRadera