söndag 19 september 2010

Långkokt pastasås på picnic-bog

Att stoppa in ett stycke kött med lite tillbehör på låg värme i ugnen på morgonen, och plocka ut en härlig köttgryta på kvällen - det har blivit något av ett standardförfarande här i huset på helgen. Barnen är inte alltid förtjusta i mat som kallas köttgryta, därför hackade jag köttet i mindre bitar idag och kallade den för pastasås. Det gick hem...

Sedan hoppade jag över pastan själv, och tillagade fin mångfärgad mangold ungefär så här (med timjan och citron) som tillbehör. Hur gott som helst, kan verkligen rekommenderas!


Långkokt pastasås på picnic-bog
6-8 port

1 stor gul lök (eller 2 mindre)
3 vitlöksklyftor
1/2 torkad ancho-chili (ta en hel om du vill ha lite mer hetta)
5 torkade tomater
1 kg picnic-bog (färsk styckningsdel alltså, inte den där trekantiga konserven...)
salt
2 lagerblad
1 tetra krossade tomater (500 g)
1 tsk hela korianderfrön
2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar

Skala och klyfta löken, och lägg den tillsammans med vitlök, chili och tomater i en ugnsfast gryta. Salta köttet (dela det eventuellt i 2-3 delar) och lägg det i grytan. Tillsätt lagerblad, häll över tomatkross och korianderfrön. Lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen på 125 grader, 5-6 timmar. Tag upp köttet och lagerbladen, och stavmixa såsen tillsammans med creme fraiche. Dela köttet i småbitar och lägg tillbaka i grytan. Koka ihop en stund, kanske en kvart, och smaka av med salt och svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar