tisdag 14 september 2010

Fläderbärsmarmelad


Jag och 5-åringen var ute på en liten promenad och hade händelsevis ett par plastkassar med oss. Fläderbär hade vi tänkt plocka, och när vi gick förbi ett vildäppelträd med massor av små äpplen, kunde jag inte låta bli att plocka lite där också. Gratis mat i naturen är svår att motstå... Sedan blev det marmeladkok!

Fläderbärsmarmelad med äpple, citron och kanel
ca 1,5 honungsburk

300 g fläderbär
300 g äpplen i småbitar
0,5 dl vatten
rivet skal av 1 citron
1 bit kanelstång
400 g socker
1 tsk melatin

Koka fläderbär och äpplebitar i vatten tillsammans med citronskal och kanelstång tills äpplena är mjuka, kanske 10 min. Tillsätt sockret under omrörning och koka ett par minuter till. Blanda melatinet med någon msk socker, rör ner och låt koka ytterligare ett par minuter. Ta upp kanelstången. Skumma och häll upp på varma burkar.

3 kommentarer:

 1. Låter smaskens! Hittade till din blogg och det här receptet sedan jag googlat på fläderbär. Mina föräldrar har en fläderbuske och jag funderar på vad jag ska göra för att ta tillvara bären, nu är det mkt möjligt att det blir marmelad! Tack för att du delar med dig!
  mvh
  Linda

  SvaraRadera
 2. läste någonstans att man måste frysa fläderbären, då de är giftiga, när man gör saft, gäller samma sak med marmelad?

  SvaraRadera
 3. Kan lugna anonym med att vanliga svarta fläderbär inte är giftiga (det är däremot druvfläderbär, men de är små och röda och helt omöjliga att förväxla). Det sägs fläderbär blir mindre bittra när de frostnupits, och det är nog därför du hört att man kan lägga dem i frysen över natten innan du använder dem.

  SvaraRadera