tisdag 7 september 2010

Torsk med fluffigt täcke

Om man gör glass enligt mitt recept varje vecka får man 5 äggvitor över att hitta på något kul med. Slänga kommer inte på fråga, och det finns en gräns på hur många äggvitor man behöver ha i frysen för att någon gång i framtiden kunna baka maränger av - alltså behövs det något annat bra sätt att ta hand om dem på. Oftast hamnar de i en omelett någon gång under helgen. Det är gott, för all del, men lite trist. Godaste sättet jag provat hittills är att använda dem i en fiskgratäng, enligt Smaskens-Annikas metod. Det blir ett gudomligt gott sufflé-liknande täcke, och det gjorde ingenting alls att jag bara använde hälften så mycket fisk som hon. Mer flufftäcke blev bara såsigt och gott till potatisen.


Receptet är väldigt likt Annikas, men några ingredienser är utbytta, helt enkelt för att jag inte hade exakt samma grejer hemma. Vansinnigt gott blev det hur som helst.

Torsk med fluffigt täcke
4 port

400 g torskfilé (fryst halvtinad går bra)
smör till formen
salt och vitpeppar
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk hummerfond
1/2 msk fiskfond
saften av 1/2 pressad citron
1 msk maizenaredning
5 äggvitor
1/2 dl finhackad gräslök
1 1/2 dl riven västerbottenost

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken i en smord form (dela på filéerna, eller skär i skivor om du använder torskblock). Salta och vitpeppra, och sätt in i ugnen i 15 minuter. Gör iordning täcket sålänge. Koka ihop grädde, creme fraiche, hummer- och fiskfond och citronsaft, red av med maizena till en stuvning. Låt svalna något, i vattenbad går det fortare. Vispa äggvitorna fluffiga, och vänd ner gräslök och ost, och till sist den något avsvalnade stuvningen. Bred fluffet över fisken och sätt in den i 15 minuter till. Servera med potatis och t ex kokta vaxbönor eller broccoli. Eller ärtor, eller vad du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar