söndag 19 september 2010

Fina fiskgrytan

Igår var det lördag, vilket innebär en förmiddagstur till Malmö och Bondens Egen Marknad. Jag hade bestämt mig för att handla fisk hos Blå Hoddans Fisk, som brukar stå där och sälja, men just igår var de förstås inte där. Jag handlade på mig en massa fina grönsaker i allafall, och efter att jag hejat på min otroligt begåvade hockeyspelande 7-åring som spelade match, åkte jag och 5-åringen till Lomma och handlade fisk. För fiskgryta skulle det bli!

Till fiskgrytan är aioli en höjdare, och idag rostade jag vitlöken en stund i ugnen. Det blir en mildare smak, men galet gott ändå.


Fiskgryta med saffran och tomat
6-8 port

6 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 silverlök
olivolja, en rejäl skvätt
2 msk tomatpuré
1/2 pkt saffran
1 burk körsbärstomater + 1 burk vatten
1/2 dl vitt vin
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fiskfond
1/2 tsk torkad timjan
150 g skärbönor
400 g torskfilé
400 g laxfilé
salt, vitpeppar

Skär potatis, morötter och palsternacka i små tärningar, hacka löken. Fräs dem en stund i olivolja. Tillsätt tomatpuré och saffran, och fräs några minuter till. Häll på tomater, vatten, vitt vin, grädde, fiskfond och timjan, och låt koka i 20 minuter under lock. Dela skärbönorna i mindre bitar, lägg i grytan och koka i ytterligare 10 min. Skär fisken i tärningar, och rör ner dem i grytan. Dra från värmen och låt stå med locket på. Servera med aioli och ett gott bröd.

Aioli med rostad vitlök

3 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 äggula
2 dl rapsolja
vitpeppar

Rosta vitlöksklyftorna med skalet på i ugnen tills de är mjuka. (Jag hade mina inne samtidigt som jag bakade bröd, ca 10 min.) Låt svalna. Ta fram och mät upp ingredienserna i god tid så att de blir rumsvarma. Senapen, vinägern och saltet (och de skalade mosade vitlöksklyftorna när de har svalnat) kan hällas i en bunke, men häll inte i äggulan i förväg. Häll sedan äggulan i bunken och rör om, och tillsätt oljan under konstant vispning, droppvis först, och sedan i en tunn stråle. Smaka av med vitpeppar.

6 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Den fiskgrytan måste jag prova!! :-)

    SvaraRadera
  2. Blev sugen på ett testa detta recept! Låter helt underbart....
    Men undrar menar du färska coctailtomater och dela tomater på konserv, eller....?

    SvaraRadera
  3. hela tomater skulle det ju stå....:-)

    SvaraRadera
  4. Hur mycket vatten ska det vara.....kan jag inte hitta i receptet...

    SvaraRadera
  5. Oj, det var ju en slump att jag just idag råkade titta lite på besöksstatistiken och såg dina kommentarer, du inser att jag skrev receptet/inlägget för nästan 1,5 år sedan, va ;-)?! Och följdaktligen är det lite svårt att komma ihåg hur mycket vatten jag hade i. Men jag TROR att jag menade en (konserv)burk cocktailtomater + lika mycket vatten, alltså en burk. Tror jag. Testa, smaka dig fram och lycka till!

    SvaraRadera